Helaas, u bent het niet geworden……

…. maar toch bedankt voor je sollicitatie!
Eén van de meest gevreesde zinnen nadat je gesolliciteerd hebt, toch?

Iedereen krijgt wel eens te maken met afwijzing na een sollicitatie en dat kan best pijnlijk zijn. Zeker op het moment dat je eindelijk die perfecte vacature voorbij hebt zien komen, jezelf van je beste kant laat zien, maar alsnog wordt afgewezen. Soms zelfs meerdere keren na elkaar.

Afgewezen worden is niet fijn,  Je wordt er toch wat onzeker door…
Misschien houdt het je zelfs wel tegen om verder te solliciteren..
Herkenbaar?

Iedereen is bang voor afwijzing!

IEDEREEN is in essentie bang om afgewezen te worden. Deze angst zit diep in je oerbrein geworteld.
Vroeger stond afwijzing namelijk gelijk aan dood gaan.
In de oertijd leefden we in groepen, dat was nodig om bijvoorbeeld samen te jagen.
Maar ook om te vechten tegen die gevaarlijke Sabeltandtijger (wat in een groep nou eenmaal veel makkelijker gaat dan in je uppie).
Je kon er dus maar beter voor zorgen dat je bij een leuk clubje berenvel-dragende oermannen en –vrouwen hoorde, anders ging je er aan!

Hier is dus onze angst – om (door de groep) afgewezen te worden – ontstaan.
En deze doodsangst zit er zó ingebakken, dat we nú nog steeds reageren met doodsangst op de mogelijkheid om afgewezen te worden.
Zoals bijvoorbeeld op afwijzing na je sollicitatie.

Het verschil met nu en de oertijd

Gelukkig ga je nu niet meer dood aan afwijzing. Ook al voelt het misschien wél heel even zo.
Rationeel gezien weet je dit natuurlijk al lang. Nu nog even die knop om krijgen..
Als je goed leert omgaan met afwijzing van een sollicitatie, kun je hier juist ook je voordeel uithalen.

Ik kan niet wegnemen dat je nooit meer zenuwachtig bent voor een gesprek of bang bent om niet aangenomen te worden. Je kunt er echter wél voor zorgen dat je jezelf traint in het dan tóch gewoon aangaan (zonder te bezwijken aan de zenuwen).

#1 Neem het niet persoonlijk op

Op een vacature komen meerdere sollicitanten af. Uiteindelijk gaat vaak maar 1 persoon de functie bekleden, dus de competitie is groot. Hierdoor kan je door iets heel kleins al afgewezen worden, omdat een andere kandidaat bijvoorbeeld net wel die extra ervaring heeft of hogere opleiding.

Jezelf niet goed genoeg vinden is de grootste beperking die er bestaat en één die veel sollicitanten bij zich dragen. Door deze overtuiging leg je altijd de macht bij de ander. Als iemand anders jouw accepteert, doe jij dat ook. En als iemand anders jou afwijst, wijs jij ook jezelf af.

Maar wil jij je gemoedstoestand laten bepalen door een afwijzing? Een afwijzing van iemand die op basis van één brief of één gesprekje jou heeft beoordeeld? Dus eigenlijk van iemand die jou helemaal niet echt kent?

We laten onze eigenwaarde veel te veel afhangen van de meningen en beslissingen van anderen. Wat als jij helemaal in jezelf gelooft? Wat als jij weet dat je hoe dan ook goed genoeg bent. Dat je uniek bent en dat er ook voor jou een plek is.

Neem het dus niet meteen persoonlijk. Het is beter om te denken ‘ze kiezen iemand anders’, dan ‘ze willen mij niet’. Dat is een veel positievere insteek dan jezelf persoonlijk af te vallen.  Je weet dat als je afgewezen wordt dat er niets mis is met jou!

#2 Ontwikkel je groeimindset

Het persoonlijk opnemen van een afwijzing – en daarmee de houding aannemen dat je gewoon niet goed genoeg bent – is het tegenovergestelde van een groeimindset. Het wordt ook wel rotsdenken genoemd.

Rotsdenkers geloven dat hun talenten en mogelijkheden vastliggen, op basis van de overtuigingen die ze hebben meegekregen tijdens hun opvoeding. Zij geloven dat ze het moeten doen met wat ze hebben. Je bent ergens goed in of je bent het niet. Een afwijzing betekent voor hun bevestiging. Zie je wel, ik ben hier niet slim genoeg voor. Dit was ook veel te hoog gegrepen voor mij. Dit is niet voor mij weggelegd. Ik had die baan toch nooit aangekund.

Deze manier van denken zorgt ervoor dat je niet meer voor je échte dromen en passies gaat. Je ziet grote inspanningen als nutteloos en zal daarom uitdagingen vaak uit de weg gaan en snel opgeven als het even tegenzit of moeilijk wordt. Hierdoor haal je niet alles uit jezelf.

Met een groeimindset haal je wel alles uit jezelf. Dan ga je uitdagingen aan en ga je ook door op de momenten dat het tegenzit of als je heel veel inspanning moet leveren. Je leert van kritiek en haalt lessen uit afwijzingen en obstakels. Je ziet andermans succes als inspiratie in plaats van bedreiging.

Rotsdenkers kunnen leren om ook groeidenkers te worden. Dat begint met een stukje bewustwording. Merk je dat je snel in negatieve gedachten wordt meegesleurd die je niet verder gaan helpen? Sta dan even stil en vraag je af wat een betere gedachte of houding zou zijn tegenover die bepaalde situatie.

Besef dat hoge doelen niet altijd in één keer te behalen zijn en dat dit vaak samen gaat met vallen en opstaan. Zie het als kans om te groeien als persoon.

#3 Wat heb je er van geleerd?

Dit is altijd de eerste vraag die ik stel aan mijn klanten nadat ze me vertellen dat ze zijn afgewezen.  Ze kijken dan met grote verbaasde ogen, hoezo geleerd??  Yes,  en als je het nu nog niet weet,  blijven zoeken, je gaat het vast wel vinden. 😊  Heel belangrijk om deze vraag aan jezelf te stellen.  Hierdoor zet jij je brein aan het denken en kom je uit het doemdenken.

Zodra je ontdekt hebt wat je er van hebt geleerd, hoe klein het ook is, kan je bekijken hoe je het volgende keer anders kunt doen. En dan is het tijd voor……

#4 Actie

Zorg er voor dat je weer in actie komt! Je mag de tijd nemen om de afwijzing en teleurstelling te voelen en verwerken, maar nu is het weer tijd voor actie. Neem alles wat je van de situatie hebt geleerd mee en doe weer een nieuwe poging! Focus op je doelen en dromen en ga opnieuw de uitdaging aan.

Welke stappen wil je hiervoor zetten?