Hoe kan je perfectionisme gebruiken om je toch te laten groeien?

Perfectionisme is tientallen jaren heel dominant aanwezig geweest in mijn leven.  Tot op een moment ik zo vermoeid was dat er niets meer gebeurde.  Alles zo goed willen doen, verkrampte me en forceerde me om fouten te vermijden.  Dit bracht spanning mee waardoor ik juist minder ging presteren.  Zo vermoeiend en loodzwaar.

Maar perfectionisme heeft voor mij ook een positieve kant.  Mijn streven om het beste in mij naar boven te halen.  Het houdt me scherp, geeft me doorzetting en heeft me gebracht waar ik nu sta.

Perfectionisme is een mooie eigenschap wanneer je deze gebruikt om te groeien en dit zijn de dingen die mij helpen:

1.  Focus na het doel op het proces

Als perfectionist heb je de neiging om je doelen groot, uitgebreid en heel gedetailleerd in te vullen in gedachten en dat is oke, ik ben zelfs een voorstander van ‘groot denken’.  Maar door te groot en te gedetailleerd te denken ontstaat er een overweldigend project wat je de stuipen op het lijf kan jagen.

Verplaats je aandacht naar het proces dat nodig is om dit doel te bereiken.  Richt je vervolgens op het goed uitvoeren van die stappen.

BV: Je wilt een succesvol bedrijf bouwen, een enorme uitdaging. Maar het proces is veel eenvoudiger: elke dag kleine stappen richting je doel.

2.  Beweeg in kleine stappen

Ook als je niet werkt met enorme doelen is het belangrijk om te bewegen in soms heel kleine stappen.  Steeds als je merkt dat perfectionisme je vertraagt, maak je de stappen nog kleiner.  Door de stappen kleiner te maken, zijn ze nog eenvoudiger uit te voeren.  Het is vooral belangrijk dat je in beweging blijft.

3.  Observeer je kritische gedachten

Als perfectionist loop je rond met een heleboel kritische gedachten.  Over anderen, gebeurtenissen en -vooral- jezelf.  Hierdoor word je vaak heel streng en hard voor jezelf.  Word je bewust van deze kritische houding.

Wanneer je die gedachten kunt observeren, kun je er ook voor kiezen om ze niet zo serieus te nemen.  We blijven tenslotte ook maar gewoon mensen….

4.  Stop met dingen ‘moeten’

Let op hoe vaak je het woord ‘moeten’ gebruikt.  Als perfectionist heb je het gevoel dat heel veel dingen moeten.

De woorden die je gebruikt zijn belangrijk, omdat ze bepalen hoe je denkt en hoe je de wereld ziet.

Zie je liever een wereld vol verplichtingen, of een wereld vol mogelijkheden?

Probeer het woord moeten eens te vervangen door willen of mogen:

  • Ik moet nog naar die klant bellen.  –  Ik wil die klant nog opbellen.
  • Ik moet dat project nog afwerken.  –  Ik mag vandaag weer aan dat project werken.
  • Ik moet mijn geldzaken ordenen.   –  Ik wil mijn geldzaken ordenen.

Je zult merken dat deze simpele aanpassing meer lucht en ruimte in je hoofd creëert.  Je moet veel minder dan je denkt – je wilt vooral heel veel.  Daar is niets mis mee, maar het is een enorm verschil.

We zien perfectionisme vaak als negatief, toch kunnen we dit gebruiken om te groeien en dan is het een hele mooie eigenschap.  Kwestie van focussen op het positieve.

Gebruik dit om te groeien, leren met vallen en opstaan.  Deze weg kan hobbelig zijn en fouten maken is toegestaan.

Veel succes ermee!

Ellen

Sta je te poppelen om te groeien, maar je zit nog steeds met veel vragen?

Misschien kan een intakegesprek al duidelijkheid geven?

Gratis intake gesprek