Als je iets perfect wil doen, heb je je eerste fout al gemaakt

“Ik wil winnen, ik wil de beste zijn.  Al heel mijn leven.  Zowel op professioneel vlak als in mijn favoriete sport streef  ik naar het hoogste schavotje.  Dat kan je enkel bereiken door de perfectie na te streven.  Fouten maken is hetzelfde als mislukken”

Tientallen jaren was dit gevoel heel dominant aanwezig.  Tot op een moment ik zo vermoeid was dat er niets meer gebeurde.  Alles zo goed willen doen, verkrampte me en forceerde me om fouten te vermijden.  Dit bracht spanning mee waardoor ik juist minder ging presteren.  En wat was de reden dat dit gebeurde?  Zelfbescherming.  Proberen de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte te voorkomen.  Ik was bang om fouten te maken, want wat gingen anderen hiervan denken….  Zo vermoeiend en loodzwaar.

Enkele jaren geleden besliste ik mijn loopbaan een andere wending te geven.  Ik wou de perfecte coach worden.  Coaching was mijn passie maar ik had geen enkele ‘background’ in dit vak.  Ik schreef me in verschillende cursussen en na elke certificatie had ik het gevoel dat ik nog niet genoeg kennis had.  Ik startte met ontwerpen van een website, die echter nooit ‘online’ kwam wegens niet voldoende.  Ik werkte een folder uit en ontwikkelde visitekaartjes.  Het bleef steken bij het ontwerpen.  Geen concretisering wegens niet perfect.  Geen resultaat.  Het moest anders.

Samen met mijn coach ben ik dit gaan uitdiepen.  Al snel kwam ik tot het inzicht dat perfectionisme zowel een voordeel als een nadeel kan zijn.  Mijn streven om het beste in mij boven te halen mag ik beschouwen als een talent.  Een talent dat me ook veel gebracht heeft.  Tegelijkertijd besef ik nu dat mijn perfectionisme ook de valkuil kan zijn die kan leiden tot immobilisme.  Als ik bij mezelf merk,  het duurt te lang, er komt geen actie, weet ik dat ik in mijn valkuil aan het lopen ben.  Dan neem ik de andere weg, waarbij falen en weer opstaan de route is naar een mooi resultaat.

Perfectionisme is inderdaad een mooie eigenschap wanneer ik deze gebruik om te groeien.  Leren met vallen en opstaan en weer bijsturen omdat ik dat zelf wil.  Deze weg kan hobbelig zijn en fouten maken is toegestaan.

Ellen