De eerste stap om ergens te komen is te beslissen dat je niet gaat blijven waar je bent.

Je komt voor een twee-sprong te staan…

Zal ik links of rechts afslaan….?

Moet ik zaken en prive gescheiden houden….?

Ga ik voor kwantiteit of kwaliteit….?

Mag ik eigen belang vooropstellen aan het groepsbelang….?

Hoe moeilijk kan het nemen van dergelijke beslissing soms zijn?

Zoals ik geleerd heb -soms met vallen en opstaan-, is een beslissing altijd beter dan geen beslissing.  Ook al is het misschien niet de best denkbare.

Wat ik graag met jullie deel, is dat meestal, wanneer je twijfels hebt omtrent een bepaalde beslissing en indien je eigen rationele argumenten jezelf onvoldoende overtuigen, je dan best jouw intuïtieve gevoelens volgt.  Wie heeft wel eens dat stemmetje herkent in je hoofd?  Dat stemmetje welk je toefluistert wat je moet doen, wat de juiste beslissing is, terwijl je toch blijft twijfelen… .

  • Lijst beide overwegingen, de rationele en intuïtieve argumenten, op schrift en…..
  • ….. neem een time-out, slaap er een nachtje over.

Waarom bij een dergelijk dilemma direct beslissen?  De wereld blijft doordraaien, komt het echt op 1 dag aan?

De dag nadien ziet er vaak minder bewolkt uit.  Een op het eerste zicht onontwarbare knoop blijkt ineens, na een andere invalshoek, toch zo eenvoudig uit elkaar te halen.

Uiteraard dien je zelf wel kritisch de evolutie van je beslissing van nabij op te volgen.  Indien je achteraf toch zou vaststellen dat je helaas een foute beslissing hebt genomen, blijf daar dan zeker niet over doorbomen of treuren, maar doe gewoon het nodige om die foute beslissing bij te sturen.

Aanvaard dat je fouten kan maken, je kan er alleen maar van leren.  Jij bent de leerling in je levensklas en soms is een herexamen onvermijdelijk.  Werk je dan niet aan je tweede kans, dan kan je niet naar de volgende graad.

En wat mij betreft is de moraal van het verhaal deze week,  dat perfectie niet bestaat en dus misschien ook niet altijd de perfecte oplossing.  Soms is het geen zwart of wit verhaal,  maar is er nog een grijze zone.  En is het een beetje van beide dat je moet kiezen (rationeel en intuïtief).

Veel succes met je volgende te nemen beslissing.

Ellen