De kracht van nee zeggen

Elke keer als we JA zeggen tegen iets, zeggen we NEE tegen iets anders

Energie is alles.  Alles in het leven draait rond energie.  Energie is de bron van groei, voldoening en gelukkig zijn.  Waar haal ik mijn energie?  Waar vloeit ze naartoe?

Een boeiende oefening tijdens mijn coaching trajecten is het bewust worden van je ‘energie vreters’.  Ik stel vast, wanneer ik de resultaten van deze energie oefening analyseer, dat mensen heel vaak allerlei dingen doen waar ze eigenlijk liever nee op hadden gezegd.  Zulke tegendraadse acties zuigen een massa energie uit je lijf en blokkeren de focus op wat werkelijk belangrijk is voor je persoonlijke groei en welzijn.

Durven neen zeggen is een heel belangrijke onderdeel van persoonlijk leiderschap.  Het begint bij jezelf.  En het gaat veel verder dan alleen het woord nee uit te spreken.  Nee zeggen gaat ook over het soort acties die je neemt!  Enkele voorbeelden:

  • Wanneer jij je werkmail beantwoord tussen 7 u in de ochtend en 9 u ’s avond, zeg je ja ik ben 24/7 beschikbaar.
  • Als je jezelf laat afleiden met problemen die eigenlijk niet voor jou zijn, zeg je ja tegen iets dat niet belangrijk was.
  • Wanneer je luistert naar roddels en misschien meedoet, zeg je ja, ik ben akkoord met achterbakse praat.
  • Wanneer je toch die gin-tonic drinkt op een avond waar je had gezegd het niet te doen, zeg je ja ik heb geen zelfcontrole.

Maar:

  • Wanneer je die gin-tonic wegzet, zeg je nee tegen zwakte.
  • Wanneer je gefocust blijft en je to-do lijstje afwerkt, zeg je nee tegen afleiding.
  • Wanneer je niet meegaat in de achterbakse klap en misschien het gesprek probeert om te buigen in een zinvol gesprek, zeg je nee tegen roddelen.
  • En wanneer je werkmails laat wachten tot morgen, zeg je nee tegen de schuld en angst die je overtuigen om 24/7 beschikbaar te zijn.

Neen zeggen begint eerst bij jezelf….

Focus betekent niet ja zeggen tegen 1 ding,

het betekent nee zeggen tegen duizend andere dingen