Die twee dingen waar je altijd controle over hebt….

Gisteren ontmoette ik een klant die bij mij kwam en vertelde dat hij het gevoel had ‘vast’ te zitten.

Niets ging vooruit, vertelde hij.  Hij maakte zich bovendien grote zorgen over allerlei mogelijk zorgwekkende toekomstbeelden.  Na een lang gesprek kwamen we beiden tot een gemeenschappelijk akkoord:  wanneer je vastzit ben je bezig met je zorgen te maken over allerlei dingen die je toch niet gaat kunnen veranderen.

Je kan je verleden niet veranderen, je kan het weer niet veranderen, je kan jouw emoties niet veranderen die jij in je lichaam voelt.

Maar je hebt altijd de controle over 2 dingen:  een godsgeschenk die we als mens hebben meegekregen, die we jammer genoeg niet ten volle benutten.

Je kan controle krijgen over jouw gedachten.

Heel veel mensen vergeten om deze hersenspieren te trainen.  Hoe vaak nemen onze gedachten een loopje met ons, waardoor we de controle verliezen?  Hoe moe je ook bent, hoeveel je aan jezelf twijfelt, hoe bang je ook bent, je kan steeds je gedachten omleiden.  Je moet er je alleen van bewust worden, wat je allemaal aan het denken bent.

Je kan controle krijgen op de volgende stap die je moet nemen.

Je bent 100% in staat om die actie te ondernemen die je naar het volgende level kan brengen.  Hoe raar het misschien ook klinkt, maar de oplossing zit altijd in jou.  Je weet eigenlijk wel welke die acties zijn, maar omdat je vaak bang bent, zoek je excuses om de stap toch niet te zetten.  Angst, zelftwijfel, kans op mislukken, het maakt ons alleen maar onzeker en hierdoor blijven we in onze veilige omgeving, en zullen we nooit onszelf maar het volgende level brengen.

Word bewust van welke acties je wil of kunt gaan doen.

Word bewust dat je stilstaat door je angst.

Maar weet dat onzekerheid of schrik oke is.  Als je angst of onzekerheid voelt, sta je op het punt iets nieuws te leren of te doen en dus te groeien,

Zet de volgende stap, Push yourself!

Stop die focus op sh*t die je niet kan veranderen, stop met je energie in je excuses te steken en start met focussen op de acties die er nodig zijn om je naar het volgende level te brengen.  Hoe eng het ook is, de angst ga je alleen maar overwinnen door het gewoon te doen.

Push yourself!

Ellen