Een carriere switch maken…..   Wat vindt de rest er van?

Een carrière switch maken is 1 ding, maar het ook effectief doen is een grotere stap, die vaak niet gezet wordt.  Waarom niet?  Hier zijn verschillende redenen voor. Een veel voorkomend obstakel bij mijn klanten is: snakken naar goedkeuring.

Van anderen, wel te verstaan.
Wat zou m’n moeder hiervan vinden?
Mijn vriend/vriendin gaat hier nooit achter staan..
Straks lachen mijn collega’s me uit.
En ga zo nog maar even door.

Je bent niet verantwoordelijk voor de druktemakers om je heen.

Want wat zij van je vinden, heeft niks met jou te maken, maar juist alles met henzelf.
Aan de andere kant heeft de vraag ‘wat zullen ze ervan denken?’ wel degelijk ALLES met jou te maken: met jouw verlangen om geaccepteerd te worden, jouw behoefte aan bevestiging en erkenning,  om aardig gevonden te worden.

Rekening houden met andere mensen is goed. Je leven laten bepalen door anderen, omdat je je druk maakt om wat anderen over je denken, is zonde.

Vecht jezelf vrij van al die meningen.  Deze tips kunnen jou helpen:

# TIP 1: Held zoeken

Zoek iemand die jouw tijdelijke held wordt. Vraag je af waarom hij of zij indruk op je maakt. Wat doet en zegt hij of zij waar jij tegenop kijkt? Als je vervolgens in een situatie komt en je niet weet wat te doen, vraag jezelf dan af: wat zou mijn held nu doen?  Blijf die held zo lang inzetten tot jezelf af kunt vragen: wat zou ik nu doen?

# TIP 2: Stel je eigen team samen

De zwartkijkers in jouw omgeving die zich ernstig zorgen maken om jouw carrièreplannen, zorgen niet bepaald voor motivatie. Je bent zelf waarschijnlijk al je grootste criticus, je hebt er niet nóg meer nodig.
Als je op zoek bent naar steun, vorm dan je eigen team.
Een team van mensen die achter je staan, je supporten no matter what, die met je meedenken (in plaats van je neerhalen) en die je willen helpen met het uitzetten van je carrièrekoers.
Als je geluk hebt, heb je al een paar van dit soort mensen om je heen. Zoek de mensen op die je inspireren, die je uitdagen om te groeien en die jou het gevoel geven sterk te zijn.
Als je zo even niemand kunt bedenken, no worries. Er zijn genoeg groepen (online en offline) waar jij (tijdelijk) je steun uit kunt halen. Ga er eens actief naar op zoek.
Zo ben ik zelf, toen ik net begon met mijn eigen bedrijf, lid geworden van Facebookgroepen waarin ondernemers tips en ervaringen met elkaar delen.

# TIP 3: Terugkijken

Als je jezelf erop betrapt altijd maar bevestiging van anderen nodig te hebben: dat je goed genoeg bent, dat je er mag wezen, dat je talent hebt, dat je er toe doet of dat je het waard bent..
Dan gaat het niet goed met je.
Als je je zelfwaarde baseert op wat anderen over je denken en van je vinden, dan word je afhankelijk van een externe bron voor bevestiging. Over die externe bron hebben we geen controle. Dus wat als die besluit om geen aandacht meer aan je te schenken? Of te zeggen dat je het niet goed doet, dat je niet slim bezig bent?
Interessant is om te kijken waar je geleerd hebt om die bevestiging van anderen te zoeken. Waar komt die hang naar bevestiging van anderen vandaan? Als je dat weet, kun je er afscheid van nemen. Onderscheid maken tussen: dat was toen en dit is nu. Nu is het anders.
En vanaf nu besluiten om de bevestiging in jezelf te zoeken, ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Met welke tips doe jij al iets om schijt te hebben aan de mening van anderen?

Laat je het me weten in de comments?