Gebruik jouw kwetsbaarheid om je sterker te maken

Wie herinnert zich nog een gevoel van ongelooflijke schaamte?  Er gebeurt iets in je leven en…. bam… het gevoel van schaamte overvalt je.

Toen ik 2 jaar geleden noodgedwongen moest stoppen met mijn zaak, heb ik aan de lijve ondervonden wat het gevoel van schaamte met me deed.

Ik ben vast niet alleen.  Het overvalt zoveel mensen in alle lagen van de bevolking.

Een sportman die een inschattingsfout maakt waardoor hij naast het podium valt, weet verdomd goed wat schaamte met hem doet.  Iemand die een echtscheiding heeft meegemaakt, zal zich gemakkelijk schamen over waar hij of zij is tekort gekomen.  De werknemer die zijn ontslagbrief krijgt, schaamt zich dat hij of zij is afgewezen.  Het zijn maar enkele voorbeelden uit spijtig genoeg een lange lijst van situaties.

Ik heb vooral schaamte gevoeld tegenover mensen die voor mij belangrijk waren, waar ik een emotionele band mee had.  Ik merkte dat  die schaamte heel hard in de hand werd gewerkt door de druk van wat maatschappelijk hoorde te zijn.  We leven tenslotte in een wereld waar alles perfect moet zijn.  Perfecte job, perfecte relatie, perfecte kinderen,….   Hierop werk ik afgerekend, veroordeeld en afgekraakt.  Ik had gefaald, ik voldeed niet aan de gestelde norm en schaamde me ervoor.  Door die schaamte werk ik heel kwetsbaar.

Kwetsbaarheid durven tonen is iets dat we niet hebben geleerd.  Toch niet in dit perfecte wereldje.  Ik heb geleerd dat mijn kwetsbaarheid tonen tot ontzettend mooie dingen kan leiden.

Je zou kunnen denken dat wanneer ik op een podium stap om openlijk te vertellen over mijn faalmomenten,  dat mijn gevoel van schaamte nog groter wordt,  Ja klopt, dit was zo in het begin.  Door mezelf zo bloot te geven, verwijderde ik alle bescherming en zou ik nog kwetsbaarder zijn voor de oordelen en reacties van iedereen.

Maar dit hield me niet tegen.  Ik wilde mijn verhaal gebruiken om anderen te inspireren en om hen te helpen om niet dezelfde fouten te maken als ik.  Door dit te toen gebeurde er eigenlijk iets heel interessants.  Ik werd niet veroordeeld of uitgelachen.  Integendeel.  Ik werd door het publiek bekeken als een sterke en moedige vrouw.  Hierdoor kreeg ik verbinding met de mensen en mijn gevoel van schaamte ebde langzaam weg.

Dat is wanneer kwetsbaarheid je sterk maakt.  Er is moed voor nodig om dit te tonen.  Maar pas als je dit kunt, voel je de kracht ervan.

Gebruik jouw kwetsbaarheid om je sterker te maken