HOE GA JE OM MET NEGATIEVE MENSEN OM JE HEEN?

Omgaan met negatieve mensen is vermoeiend.  Het zuigt letterlijk je energie uit je lijf en wanneer je vaak in hun omgeving bent, loop je het risico dat je op hen begint te lijken.

You cannot have a positive live 

and a negative mind

We kennen allemaal wel zo’n energie slurpers: een vriend die altijd op de klaagstoel zit of een collega die elk voorstel afketst met een ‘nee’ of een ‘ja maar’.  Je zou ze kunnen ontwijken, maar aangezien we normaal niet als kluizenaar leven en vaak met veel mensen in contact komen, is de kans groot dat je ze tegenkomt.  Hoe blijf je dan zelf positief en hoe bewaak jij jouw energie?

De volgende tips hebben mij al heel vaak geholpen:

1) Neem het nooit persoonlijk.

We laten negativiteit van anderen vaak onbewust binnen.  Het is moeilijk en tegelijk niet altijd zinvol om precies te weten waarom een ander negatief is.  Onthou dat een ander zijn donderwolk niet van jou is!

2) Weet dat jij niet met de oplossing hoeft te komen.

Ik dacht vroeger dat ik voor iedereen een oplossing moest aanreiken.  Mijn verantwoordelijkheid??  Euhm ik dacht het niet!  Daar had ik het goed mis.  Negatieve mensen zitten helemaal niet te wachten op een oplossing.  Ze vragen vooral om aandacht en een luisterend oor.  Ze staan helemaal niet open voor een verandering.  Jij hoeft geen oplossing te bieden, meestal doen ze hier toch niets mee.

3) Stel vragen

Als mensen een vraag horen, wordt automatisch naar een antwoord gezocht.  Zo werkt ons brein.  Iemand die volledig in zijn negatieve klaagzang zit, kan jij die vicieuze cirkel onderbreken met een vraag.

  • Wat was er wel leuk of goed aan?
  • Hoe zou je willen dat het volgende keer afloopt?
  • Wat zou je zelf kunnen doen om de situatie beter te maken?

Door een paar vragen te stellen, verbreek je de ander zijn klaagzang en zet je die aan het denken richting een oplossing.

4) Confronteer hen

Confronteer de persoon met wat hij/zij zegt.  Soms gewoon 1 woordje herhalen, brengt ook hier weer de andere aan het denken en als ze aan het denken zijn, stopt hun klaagzang.  Soms durf ik anderen gewoon te zeggen wat zijn of haar negativiteit met mij doet.  Welk gevoel hun negativiteit bij mij creëert.

5) Werk aan je eigenwaarde

Het is van groot belang dat je zelf een hoge eigenwaarde hebt.  Als je zelf krachtig bent en een hoog energie niveau hebt, zul je veel minder snel vatbaar zijn voor negativiteit.  Hou je energie niveau hoog, zorg dat je krachtig bent, zodat je boven de negativiteit van een ander kan staan.

6) Neem afstand

Voel je dat je eigenwaarde hier nog niet sterk genoeg voor is of heb je een off-day en gewoon geen zin in negativiteit.  Neem afstand.  Je mag negatieve mensen echt ook wel bewust ontwijken.  Iets wat ik vaak doe.  Ik probeer even onzichtbaar te worden.  Ik ben wel aanwezig, maar ik zet een glazen cocon over me heen.  Ik sluit me af.  Door dit te doen kan ik de negativiteit en negatieve energie van me afhouden.

Blijf vooral bij jezelf, doe niet mee in negatieve spelletjes.  Hou je eigen positieve energie vast, wie weet kun je de energiezuiger ermee besmetten.

Succes!

Ellen