Hoe neem je de juiste beslissing?

beslissingen nemen

Ik weet nog goed dat ik een paar jaar geleden een beslissing moest nemen, maar me dat niet lukte.  Ik blokkeerde, ging aan alles en iedereen zo twijfelen dat mijn haren er van omhoog kwamen.   Door het volgen van coaching, lezen van boeken en heel eerlijk met mezelf te zijn, ontdekte ik wie de boosdoener was van mijn besluiteloosheid.  Ikzelf!

Een simpel voorbeeld:  Stap in de auto en zeg ‘we gaan een eindje rijden’.  Leuk toch?  Het eerste kruispunt passeer je zonder nadenken, het tweede ook nog, maar bij het derde begin je al te twijfelen.  Rechts, links of rechtdoor?  Je moet een beslissing nemen, zonder dat je doel (waar je naartoe rijdt) eigenlijk vaststaat.  Zonder een (reis)doel, sta je bij elk volgende kruispunt voor hetzelfde probleem.  Rechts, links of rechtdoor…..

STEL JE DOELEN

Wat leren we uit dit autoritje?  Stel je doelen.  Ik stelde me een aantal jaren geleden de vraag: “Ellen, wat wil je met je leven? Welke doelen heb je?”  Vragen waarvan de antwoorden niet simpelweg in een keukenla liggen.  Of je zomaar even uit je mouw schudt.  En die bovendien voor iedereen anders zijn.  Ik begin simpel, stap voor stap.  Ik had altijd een notitieboekje binnen handbereik.  Thuis, in mijn handtas of in de auto.  Als me iets te binnen schoot, schreef ik het op.  Hoe klein het misschien ook was, alles werd genoteerd. Dat notitieboekje van de Action werd mijn reisplanner, mijn doelen boekje.

Elk doel gaf richting aan mijn (nieuwe) leven.  En elk doel dwong me tot beslissen, met gelukkig altijd een keuzemogelijkheid.  Eerst bij kleine beslissingen zoals ‘ga ik vandaag mijn keuken poetsen of lekker uitwaaien aan de zee’  Maar wat als een beslissing op je pad komt, waar wel wat van afhangt?  Bijvoorbeeld een andere job.  Wel, ik nam mijn doelen erbij en stelde me de vraag:  ‘brengt mijn beslissing voor een andere job me dichter bij mijn doel?’  Het antwoord was nee, want de hele dag bezig met administratie, laat thuis en geen tijd meer voor Power2Believe, waar mijn ziel en zaligheid in zit.  Dus haakte ik af, met pijn in mijn hart. En vertrouw op mijn doelen.

MIJN TIP

  • Schrijf je doelen op.  Groot of klein
  • Heel specifiek tot in detail, zodat je het kan voelen
  • Denk bij elke belangrijke beslissing die moet nemen in het voordeel van jouw doelen en stel je steeds de vraag “Brengt deze beslissing me dichter bij mijn doel?
  • JA => go for it!
  • Nee => laat het links liggen

En heel belangrijk, wees niet bang om het verkeerde te doen. Je mag fouten maken. Veel fouten kunnen hersteld worden.  En zo niet – dan ben je in ieder geval weer iets wijzer geworden. 

Veel succes met het nemen van jouw beslissingen!

Ellen