Niet het geluk maakt je dankbaar.

Maar dankbaarheid maakt je gelukkig

Soms heb ik zo’n periode waar ik precies stil sta bij dingen die echt niet goed lopen in mijn leven.  Dan gaat mijn focus plots naar wat er niet is of richt ik me op alles wat ik liever anders zie… .

Meestal gebeurt dit wanneer ik teleurgesteld ben in de uitkomst van een situatie in mijn leven, in het gedrag van mensen, of mezelf niet begrepen voel.  Waarom ik me dan ga focussen op het ‘niet hebben’?  Waarschijnlijk om me in een slachtofferrol te duwen, me het nog lastiger maken dan ik het al heb…. .  Het helpt me ook helemaal niet verder, want ik geraak geïrriteerd op mijn kids, mijn partner, omgeving en mijn werk.  Ik word angstig over geldtekort, toekomst enz.  Soms zijn we toch rare wezens!

Gelukkig ben ik me er nu al sneller van bewust wat ik mezelf aandoe.  Vroeger bleef ik lang in deze valkuil hangen.

Wat ik doe?

Ik dwing mezelf om naar de positieve dingen te kijken in mijn leven.  Misschien klinkt het vreemd, maar ik noem het mijn dankbaarheid dagboekje.

Ik schrijf het in een boekje, anderen noteren het elektronisch, tegenwoordig zijn er zelfs apps beschikbaar.  De methode maak je eigen aan jezelf.

Wat schrijf ik zoal op?  Meestal hou ik het klein en zoek ik vooral in mijn omgeving en bij mezelf

  • Dankbaar voor een lief berichtje dat je ontvangt
  • Dankbaar voor die warme knuffeltjes van je kleinste kapoen
  • Dankbaar voor het gezellige etentje van afgelopen weekend
  • enz…

Door dit te doen, komt er positieve energie vrij, begin ik me terug sterker te voelen en gaat de angst weg.  Het lijkt misschien een banale oefening, maar wat heb ik uiteindelijk te verliezen?  Ik heb twee keuzes.  Of ik blijf in die angst hangen of ik focus me op hetgeen ik wel heb en ben daar dankbaar voor.

Herken je jezelf in dit verhaal?  Probeer ook eens een dankbaarheid dagboekje te starten.  Je kan dit niet fout doen.  De enige voorwaarde is dankbaarheid.  Een moment waar je blij van wordt.

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Ellen