Persoonlijk leiderschap: het keerpunt in mijn leven

Enkele jaren geleden verloor ik het vertrouwen in mensen, gebeurtenissen en vooral in mezelf.  Na jaren aanhoudend proberen om mezelf te bewijzen voor iedereen en alles, zonder succes, gaf ik het op.  Het sprookje met goede afloop kwam voor mij niet uit.

  • Ik stelde geen grenzen meer en liet over mijn lopen
  • Mijn problemen legde ik in iemand anders handen, zij zouden me wel helpen om terug gelukkig te worden.
  • Beslissingen nam ik niet meer en liet dat ook aan anderen over.  Ik stak mijn kop in het zand en hoopte dat alle problemen vanzelf opgelost geraakten.

Mijn leven dobberde stuurloos rond en het werd meegesleurd door allerlei stromingen waar ik geen enkel weerwerk meer tegen bood.  Ik was nog een fractie van de persoon die ik ooit geweest was.

Ik stond voor de keuze: wil ik dit zo verder laten gebeuren?

Ik kwam tot het besluit dat er maar 1 persoon verandering kon brengen: ikzelf.

Mijn eerste stap in een lang traject van persoonlijk leiderschap: de beslissing om terug controle over mezelf en mijn leven te krijgen.

De tweede stap: mijn gevoel volgen en tot actie over gaan.  Een proces met vallen en opstaan, stap voor stap en vaak veel klappen incasseren, proberen en vooral niet opgeven.  Elke keer als iets lukte, ervaarde ik het al een persoonlijke overwinning.

De derde stap was de moeilijkste en tegelijkertijd de meest logische.  Wat ik meemaakte was zo pijnlijk dat ik dit niemand toewenste.  En daar zat nu net het positief sleutelmoment: ik kon door mijn ervaring hoogstwaarschijnlijk andere mensen in gelijkaardige situaties inspireren en helpen.  Zo kwam ik ook uit op mijn vierde stap: hulp vragen.  Het ontbrak me aan onderliggende kennis als coach.  Ik moest naar buiten gaan en op zoek gaan naar de juiste scholing.  Tegelijkertijd kwam ik tot het inzicht dat ik niet alles alleen moest kunnen.  Ik moest me leren kwetsbaar opstellen en te rade gaan bij een aantal experts.

Ik  het ondertussen nog verdere stappen blijven nemen, de ene met resultaat, de andere zonder.

Vandaag begeleid ik mensen om sterker te worden in hun persoonlijk leiderschap.  Ik gebruik mijn verhaal om mensen te overtuigen dat ze in gelijk welke situatie de keuze hebben om die om te buigen.  Zo is mijn verhaal niet voor niets geweest en tegelijkertijd kan ik aantonen dat het ook echt kan.

Via een post of mijn blog wil ik graag mijn stapjes met mijn lezers delen