Sta jij geluk toe?

Ik kijk vaak naar mensen die ik niet ken, op een terrasje, in een kledingwinkel, op een bijeenkomst…..  Ik noem het mensen kijken.  Ik observeer ze graag en slaag er na al die jaren redelijk goed in om een min of meer juiste inschatting van hen te maken.  Het zijn zowel mensen die ik helemaal niet ken of soms al wel eens ontmoet heb.

Ik ontmoet mensen die alles hebben (zowel materieel als immaterieel), gelukkig zouden kunnen zijn en er toch heel ongelukkig bijlopen.  Omgekeerd zie ik ook mensen die eigenlijk nauwelijks iets hebben en toch heel gelukkig blijken te zijn.  Deze mensen gaan elke dag met een glimlach door het leven, ondanks alle ellende die ze op hun schouders meedragen.  Hoe chique is dit.  Ik bewonder hen er echt voor.  Hoe simpel kan het zijn.

Het heeft me heel wat tijd gekost om dit te begrijpen en te doorgronden.  In mijn ogen is de enige redelijke maatstaf om je geluk te bepalen wat je zelf hebt of bereikt in functie van wat jezelf als doel voor ogen had gesteld.  Of het kan een heel bewuste keuze zijn van je om geen doelen te stellen en iedere dag simpelweg te genieten van het leven zonder enige bezorgdheid en daardoor gelukkig te zijn.

Al kan ik me persoonlijk moeilijk bij dit laatste aansluiten.  Leven zonder doelen te stellen, is voor mij moeilijk.  Ik betrap me er nog heel vaak op dat ik me onbewust begin te richten op hetgeen ik niet heb.  Ik glij dan weg en het heeft me weer even in zijn greep.  Als ik dit doe, begin ik me weer volledig te richten op hetgeen mij ongelukkig maakt.  Geluk is voor mij dan heel onbereikbaar.  Nog een valkuil waar ik voor moet opletten.

Gelukkig krijg ik ook af en toe spiegels voorgehouden.  Dit gebeurde nog niet zo heel lang geleden,  toen ik iemand de vraag stelde “Wat maakt jou ongelukkig” en het antwoord als een spiegeltje terug kwam:

Ik sta het niet toe om ongelukkig te zijn.  Ik ben gezond, mijn kinderen zijn gezond, dat is voor mij het belangrijkste.  Ik richt me op de dingen die ik heb en zoek daar het geluk in.  Genieten van de simpele dingen.

Als de maatstaf van geluk, het geluk van de buur, familie of vrienden is, zal gelukkig altijd veraf en onbereikbaar zijn.  Er is altijd wel iemand met een groter huis, een grotere boot of auto, een mooiere partner, enz.

Ik focus me op hetgeen ik heb, realiseer me dat daar veel geluk tussen zit en hou mijn focus wel op mijn doelen,  want het bereiken van mijn doelen en de kleine acties er naartoe, maken mij ook gelukkig.

Open je ogen, zie wat je hebt en wees gelukkig….. hoe mooi en eenvoudig kan het leven zijn.