TEGENSLAG :(… EN NU? HOE VERDER?

Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor plots jouw wereld helemaal op zijn kop gezet wordt.

Een overlijden, ontslag, faillissement, scheiding, ziekte,… zijn voorbeelden van diepgaande aard.  Maar ook slechte feedback op het werk, een discussie, een ruzie, kunnen ernstig inhakken op je gemoed.

Hoe kan je omgaan met een tegenslag?

Heel afhankelijk van wat de tegenslag is.  Ik moet toegeven: aan sommige tegenslagen kan je niet onmiddellijk iets doen en zal jij je moeten aanpassen aan die gebeurtenis omdat ze zo ingrijpend zijn.  Maar er zijn heel wat tegenslagen die we zelf terug kunnen aanpakken.

Ik heb geleerd dat het niet de omstandigheden zijn, maar hoe je met die omstandigheden omgaat

Dit is mijn stappenplan:

=>Bekijk je opties:

  • Waar sta ik nu?
  • Wat gebeurt er?
  • Wat kan ik doen?
  • Waar wil ik naartoe?
  • Welke actie zou ik nu kunnen ondernemen?

=> Maak hier een soort inventaris van.  Door dit op papier te zetten, gaat de chaos uit je hoofd.  Je creëert hierdoor rust en helderheid.

=> Maak het vooral niet erger dan het al is.

Heel belangrijk bij dit alles is dat je vooral bij de feiten blijft en concreet bepaalt wat je kan doen om uit die situatie weg te komen.  Op het moment dat je aandacht richt op enkel de tegenslag en op wat er allemaal mis gaat, dan kom je terecht in chaotische gedachten en vanaf daar ga je geen goede keuze meer kunnen maken omdat je helderheid mist.

En dan is er actie.  Wat denk je dat het meeste effect gaat hebben: in de zetel gaan zitten en jammeren?  Of toch iets doen om je uit die situatie te halen, hoe klein dan ook.  Dit is jouw verantwoordelijkheid.

Ik wil afsluiten met dit: vaak zijn we geneigd in zulke situatie heel hard te worden tegen onszelf.  Dat stemmetje dat zegt dat je een mislukking bent, niets goed kan doen enz.  Misschien nog wel de belangrijkste tip in deze blog:

  • blijf vriendelijk tegen jezelf, je doet immers alleen maar je best.

Als ik echt vast zit in een tegenslag, vraag ik mezelf het volgende af:

  • “Als mijn beste vriend of vriendin dit meemaakt wat ik nu meemaak, welk advies zou ik aan haar/hem geven?”

Ik neem aan dat wanneer jij tegen die persoon zegt dat hij/zij een mislukkeling is of dat hij/zij er toch nooit iets van terecht brengt, waarschijnlijk je vriend of vriendin niet meer zal zijn.

Dus lieve mensen, een tegenslag is om van te leren, om sterker van te worden.  Iedereen maakt tegenslagen mee, dat noemt mens zijn.

Als je leven je uitdaagt met tegenslagen, daag jezelf dan uit om sterker te worden

Ellen