Waarom nieuwsgierigheid zo belangrijk is

Ik heb geen speciaal talent, ik ben slechts nieuwsgierig

Een van de basishoudingen die je nodig hebt om jouw leven een richting te geven is ‘nieuwsgierigheid’.  Permanent dingen bijleren om dus meervoudige intelligentie te ontwikkelen.

Kinderen zijn enorm nieuwsgierig.  Het drijft hun om te leren kruipen, om te leren lopen en om de wereld te verkennen.  Mijn zoon Matis stelt steeds 101 vragen per dag. ‘Mama, waarom zijn de wolken aan de onderkant bobbelig en aan de bovenkant plat?”, ‘Mama, waarom moet ik naar school?”.  Hij wil alles weten.  Maar wist je dat het aantal vragen dat je op een dag stelt, radicaal afneemt als je ouder wordt?  Het blijkt dat kinderen op vijfjarige leeftijd zo’n 120 vragen per dag stellen.  Op zesjarige leeftijd is dat aantal al teruggelopen naar zestig vragen per dag.  En tegen de tijd dat we veertig zijn, blijven er slechts vier vragen per dag over.  Dat is super jammer!  Want door onze nieuwsgierigheid te onderdrukken, missen we ook heel veel mogelijkheden en kansen.

We zijn allemaal ons leven begonnen met een enorm grote nieuwsgierigheid.  Maar de meeste van ons hebben geleerd dat antwoorden belangrijker zijn dan vragen stellen.  We hebben niet geleerd plezier te beleven aan onduidelijkheden en vragen te stellen.  Als we teveel vragen stelde, werden we eerder als ‘lastig’ bestempeld.

Nieuwsgierigheid gaat niet over het vinden van antwoorden.

  • Het gaat over het stellen van vragen.

Het gaat niet over het formuleren van een mening.

  • Het gaat om het durven uitspreken van jouw verwondering.

Het gaat niet over passen in hokjes.

  • Het gaat over het ontdekken van jezelf

Een ander aspect is dat je absoluut je comfortzone moet durven te verlaten en steeds nieuwsgierig moet blijven om nieuwe vaardigheden en ervaringen eigen te maken.  Maar ook dit is super waardevol, want kennis geeft zelfvertrouwen!

Nieuwsgierigheid heb je nodig om jezelf vragen te stellen.  Te ontdekken waar je kracht, of je verborgen talenten liggen.  Om te gaan doen waar jouw passie ligt waar je uiteindelijk weer van groeit.  Hierdoor sta je sneller open voor nieuwe wegen en ontwikkelingen.

Wees dus super nieuwsgierig en ga er mee experimenteren.  Hierdoor ga jij je nog beter leren kennen en nog meer ontdekken wat je echt wilt.

Heel veel succes met jouw nieuwsgierigheid!

Nieuwsgierig geworden wat ik voor jou kan betekenen ;)?

Ontdek het hier