Waarom zelfzorg zo belangrijk is

We zijn nu al 28 dagen in ons ‘kot’ opgesloten.  In de ochtend uit bed komen, mijn oude jogging uit de kast te trekken en lekker op mijn sloffen heel de dag rond slofferen,  no make up en geen bad hair issues….  ja ik kon me er wel in vinden.

Heel eventjes dan.

Maar al snel begon er bij mij iets te knagen.  Ik voelde mijn energie peil naar beneden gaan en had geen zin om iets te doen.  Heel stilletjes, bijna onopgemerkt.  Maar aan mijn gedrag en gevoel, merkte al snel dat ik niet fijn in mijn vel zat.

Dat merk ik nu ook vaak bij mijn coachees als ik met hen spreek, via een ‘computerscherm’ weliswaar.  Opmerkingen van ‘Ik heb geen zin om in actie te komen, nu ik zoveel tijd heb, heb ik er geen fut voor…”, daarop volgt een schuldgevoel en als volgende stap zit je in het vicieuze cirkeltje van chaos, paniek en angst.

Het inspireerde me om er iets mee te doen, want dit is waarom zelfzorg zo belangrijk is!  Dat realiseer ik me nu zelf eens te meer, waarom ik dat wel altijd deed, ondanks de opmerkingen van mijn omgeving of de blikken aan de schoolpoort…

Ja ik maak me zelf graag mooi en mij zal je niet op crocks of een versleten jogging aan de schoolpoort of winkel zien…

Nu besef ik waarom.  In mijn ‘corona periode’ van 5 jaar terug, heb ik me waardeloos gevoeld, en ook zo gedragen tegenover mezelf.  Haren die altijd in een staartje werden gedraaid omdat ik geen moeite wou doen.  Verzorging van mijn gezicht of lichaam, kwam er niet aan te pas, laat staan make up.  Slobber truien waren mijn outfit.  Het werd zo erg, dat ik niet meer naar mezelf in de spiegel kon kijken.  Ik kan me dat moment nog heel goed herinneren, alsof het 14 dagen geleden was.

Het feit dat ik me elke dag ‘mooi’ maak is zelfzorg en dat brengt zelfvertrouwen en energie.  Word je daar bewust van!  Zelfzorg verdien jij en is zo belangrijk!  Hierdoor voel jij je belangrijk (voor jezelf), zelfvertrouwen gaat omhoog en hop daar is die energie die je nodig hebt om in actie te schieten.

Blijf je bewust dat jij die zelfzorg verdiend.  Het is allemaal al zo een boeltje rondom en daar hebben wij geen controle over

Welke manieren gebruik ik om goed voor mezelf te zorgen:

 • Voldoende slaap
 • Start de dag met een vers fruit of verse sapjes
 • Ik kleed me sportief maar stijlvol
 • Meer boeken lezen
 • Heerlijke badje nemen met geurkaarsjes
 • Wekelijks mijn favoriete gezichtsmasker
 • Ik gebruik een heerlijk geurende bodylotion van Rituals
 • Voldoende water drinken
 • Veel beweging
 • Ik verdwijn regelmatig in de natuur
 • Elke dag een likje make up
 • Heerlijke parfum
 • Ik maak er een routine van om mijn haren na het wassen in model te brengen, zo heb ik er een paar dagen geniet van
 • Regelmatig steek ik de kaarsje aan en breng ik het licht in mijn leventje 
 • ….

Ik kan nog eventjes doorgaan, je merkt het al,  heel veel zelfzorg.  Ga bij jezelf kijken waar jij je goed door gaat voelen en ervaar wat dit met je doen.

Ik vind het best wel grappig wanneer ik in de ochtend mijn zelfzorg ritueel voor de spiegel sta te doen, mijn kids (en dat zijn er 3), 1 voor 1 de badkamer passeren met de vraag ‘mama moet jij vandaag ergens naartoe?” -;)  En dan zeg ik, nee ik blijf in mijn kot, maar ik doe het met stijl, want dat geeft me vleugeltjes!

Ik wens je heel veel zelfzorg!

Ellen

Blijf op de hoogte van mijn inzichten

Schrijf je dan hier in