Wat hebben kernwaarden met ondernemen te maken?

Als kind had ik altijd DE grote droom om zelfstandig te worden.  Dat brandend verlangen om een eigen onderneming te hebben. Dat is me uiteindelijk gelukt, maar dit is zeker niet van een leien dakje gegaan.  Tot 2 x toe verloor ik mijn ‘brandend verlangen’, mijn energie en doorzettingsvermogen.  Heel raar om dit gevoel tot 2 x toe terug te ervaren.  Wat er gebeurt als dat brandend verlangen verdwijnt? Dan worden die obstakels die je als ondernemer tegenkomt, te hoog en heb je de neiging om de handdoek in de ring te gooien….. Ik heb lang niet begrepen hoe dit kon gebeuren.

Maar door in gesprek te gaan  met mensen tijdens de coaching die ik geef,  hoorde ik vaak dezelfde terugkomende klacht:  ‘Ik doe mijn job niet graag’ of ‘er zit geen uitdaging meer in mijn werk, het verveelt al zo lang’, ‘ik heb geen energie meer’.  Ik herkende me hier zo hard in en het begon voor mij duidelijk te worden waarom ik dit brandend verlangen was kwijt gespeeld.  Ik was wel ondernemer, maar dat soort ondernemerschap paste niet bij mij, het put me uit, het taste mijn zelfvertrouwen aan, ik doofde uit en geraakte mijn drive kwijt.

Wanneer je iets doet dat niet bij jouw als persoon past, dan gaat dat op termijn wringen.  Daarom is het belangrijk om toch eens bij jouw kernwaarden stil te staan.

Kernwaarden helpen je bij het maken van keuzes, het stellen van doelen en het inrichten van je leven.  Zie het als jouw kompas, je voelt wanneer je in de juiste richting zit, of juist niet….  Heel eenvoudig, ze geven aan wat jij belangrijk vindt en dat is voor iedereen anders.

Ook jij kan je kernwaarden vinden.  Ze zijn echter niet zomaar uit je mouw te schudden, je moet het als een ontdekkingsreis beschouwen.  Hierdoor moet je op zoek en nieuwsgierig naar jezelf worden.

Ga aan de slag met volgende tips die ik je hieronder graag geef:

1) Wie bewonder jij?

Denk eens na naar wie je opkijkt?  Dat kan eender wie zijn.  Je moeder, een collega, je leidinggevende, een vriend of iemand beroemd?  Wat vindt jij bijzonder aan die persoon?  Wat inspireert jou?  Achter bewondering schuilen vaak waarden die jij belangrijk vindt.  Ook jaloezie en nijd kunnen een indicatie zijn!

2) Waar ben jij gevoelig voor?

Bedenk waar je he-le-maal niet tegen kunt.  Vaak is het tegenovergestelde juist een belangrijke waarde voor je.  Stel je kunt niet verdragen wanneer iemand tegen je liegt.  Dan is eerlijkheid dus belangrijk voor je.  Verzin 5 dingen waar je gevoelig op reageert en wat de tegenovergestelde positieve waarden zijn.

3) Vraag een vriend

Vaak benoemen vrienden of familieleden heel makkelijk waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt.  Dus vraag aan je partner, je ouders of vrienden welke kernwaarden bij jou horen.  Ook leuk, vraag het aan je collega’s!  Zij kennen je vanuit een andere rol en hebben wellicht interessante aanvullingen.

4) Waar stop je tijd in?

Schrijf de drie dingen op die op dit moment het allerbelangrijkst zijn in je leven en waar je veel tijd aan besteedt.  Misschien is dat een leuk project waar je mee bezig bent, zijn het je kinderen of een nieuwe uitdaging op je werk.  Bedenk wat het voor je betekent.  Waarom is het zo belangrijk?  Welk gevoel geeft het je?  Waarschijnlijk komen bij verschillende dingen dezelfde waarden terug.

5) Kies je top 5

Tijd om jouw kernwaarden te kiezen!  Download de kernwaarden lijst HIER en kies 10 waarden uit.  Als je er 10 hebt gevonden, leg je ze weg en bekijk ze de volgende dag opnieuw.  Nu ga je uit de 10 opnieuw selecteren naar 5.  Schrijf ze op een papier en draag het lijstje een week bij je.  Elke dag kijk je er even naar.  Herken jij jezelf in deze waarden?  Voelen ze oke voor jou?

Door deze tips toe te passen, geraak je al aardig op weg in jouw zoektocht naar je kernwaarden.  Zodra je heldere kernwaarden hebt, neem jij van nu af aan de leiding over jouw keuzes.  Je zal in staat zijn om snel en gemakkelijk te kunnen herkennen wanneer iets/een situatie niet overeenkomt met je waarden, en hiermee zul je een heleboel stress en ongewenste situaties voorkomen.

Je kernwaarden naleven zal leiden tot datgene wat het beste voor jou is.  Ze zijn immers wie je bent!

Succes,

Ellen

Wil jij je echte Kernwaarden ontdekken?

Ik deel tips & Trics in mijn Facebookgroep, je kan gratis lid worden

Maak me GRATIS lid