Wachten tot anderen veranderen

Enkele weken geleden maakte ik kennis met Mieke, een 42-jarige dynamische dame.  Reeds twintig jaar een heel begeesterde schooljuf.  Eind 2018 maakte ze een balans op van het eerste deel van haar loopbaan en stelde zich de vraag: ‘Ga ik dit op deze manier nog 17 jaar blijven doen?  Alles veranderd zo snel.  Er wordt tegenwoordig zoveel van ons verwacht, zowel door directie als ouders.’  Ze had zichzelf voorgenomen om eruit te stappen en haar loopbaan een heel andere wending te geven,  Alleen bleef ze verstoken van het alternatief.  Met deze vraag kwam ze bij mij te rade.

Als snel bleek uit ons vraag en antwoord gesprek dat ze haar job nog keigraag doet.  Het enige wat haar ongelukkig maakt is ‘het systeem’.

“Als het onderwijssysteem verandert, dan zal ik terug gelukkig zijn in mijn job….”  zei Mieke overtuigd.

Hoe vaak hoor ik dat niet als loopbaancoach.  “Als mijn baas zijn gedrag aanpast of als die collega wat vriendelijker gaat zijn enz….,  dan kan het weer leuk zijn.”

“Dus als ik het goed begrijp, hangt jouw geluk af van anderen?”

Vroeg ik aan Mieke.  Ze keek me met grote ogen aan en begon te glimlachen en zei ‘euhm’ eigenlijk wel ja.’  “Wel, hoe ga je dat dan aanpakken?” vroeg ik haar.  Een hele lange stilte.  “Dat gaat niet’ zei ze stilletjes.

Vaak zijn mensen heel hard bezig om, wat buiten hun bereik ligt, te proberen te veranderen.  Hun geluk hangt af van alles en iedereen om hen heen.  De bal in iemand anders zijn kamp gooien,  is het gemakkelijkste.  Geen verantwoordelijkheid nemen, lekker schuilen achter excuses om zelf niks te moeten doen en ondertussen blijvend ongelukkig zijn.

TIP:  In zulke situaties zijn er 2 keuzes.  Of je blijft en accepteert de situatie zoals ze is, steekt lekker de schuld op iedereen en alleman en alles blijft zoals het is.  Of je neemt zelf de verantwoordelijkheid op en je wordt bewust dat je anderen niet kan veranderen, enkel de manier hoe jij er naar kijkt en op reageert heb jezelf in de hand.  Verander de manier waarop je naar iemand kijkt en reageert en ontdek wat er gebeurt.

Mieke heeft samen met mij haar loopbaantraject afgewerkt.  Ik reikte haar een toolbox aan die ze toepast om anders naar haar professionele omgeving te kijken en zich te focussen op wat ze graag doet.  Haar passie voor de job is terug, de voldoening des te groter.

Gratis Intakegesprek