3 Manieren om creatief te blijven tijdens chaos

Ken jij dat gevoel dat je soms overweldigd wordt door al je creatieve ideeën?

Zelfs in deze periode van ‘Corona” stopt bij mij de creatie fase niet.  Ik word overal door geïnspireerd, mijn hoofd prop ik vol met kansen en mogelijkheden.

Een super eigenschap van mezelf, maar ook een hele grote valkuil.  Creatief zijn vormt een geweldig gereedschap.  Maar met ieder groot gereedschap komt een grote verantwoordelijkheid.  Als je niet goed weet hoe je het moet inzetten, dan gaan er dingen kapot en als ik in overdrive ga met mijn creativiteit laat ik me meeslepen, alle remmen los, maar al snel creëer ik dan voor me zelf heel veel chaos.

Het voelt niet fijn om overweldigend te zijn,  Ik krijg er stress van en een gevoel van machteloosheid overvalt me. Twee gevoelens die me niet bepaald een positieve energie geven, waardoor ik uiteindelijk niets doe.  Door niets te doen word ik weer met een schuldgevoel overvallen en het cirkeltje is rond….  Op deze momenten ben ik niets met mijn creativiteit.

Dus dringend tijd om dit op een creatieve manier te gaan onderzoeken en vooral aan te pakken.

Als alles je even te veel wordt, is het hoog tijd om je leven weer simpel en overzichtelijk te maken.  Terug naar de essentie.  De volgende tips hebben mij hierbij geholpen:

Tip 1:  Maak het weer simpel

  • Vraag je eens af wat je nu eigenlijk probeert te bereiken.  Hoe ziet het leven eruit dat je nastreeft?
  • Zodra je weet wat je wilt, is het makkelijker om te bepalen welke zaken hiervoor essentieel zijn.
  • Alles wat je niet richting je droomleven helpen, leiden je af en zijn overbodig.

Tip 2:  Focus brengt kwaliteit

  • Je kunt niet alles tegelijk doen.
  • Kwaliteit heeft een hogere impact in je leven dan kwantiteit.  Met veel dingen half/half te doen help je doorgaans niemand vooruit.
  • Kies!
  • Neem een stuk papier.  Schrijf op welke projecten je aandacht vragen.
  • Nummer alle projecten op volgorde van meest belangrijk naar minst belangrijk.
  • Zoek uit hoe je projecten kunt annuleren, pauzeren of delegeren naar anderen.

Tip 3:  Focus op 1 prioriteit

  • Vraag jezelf: wat is op dit moment het allerbelangrijkst

Ik reageerde op deze vraag “ALLES” is belangrijk -heel leuk- maar zo werkt het dus niet.  Het woord prioriteiten hoort niet te bestaan. Er bestaat geen meervoud van.  Kies 1 ding wat nu belangrijk is voor jou en hou je focus hierop, werk heel de week aan dit project en kijk hoe ver je hiermee geraakt en met welke kwaliteit.  Een nieuwe week, beslis jij opnieuw welk project jouw aandacht krijgt.

Deze tips waren voor mij een eerste stap in de juiste richting om in mijn warboel een beetje structuur te creëren en toch in beweging te blijven.

Maar vergeet ook zeker niet, dat het helemaal oke is om even niet de beste versie van jezelf te zijn.  Een dagje minder is ook oke, wees dan aardig voor jezelf en vertrouw erop dat die beste versie heus weer terug komt.

Wil je meer tips over hoe jij je minder overweldigend kan voelen: Bekijk deze video.

Wil je op de hoogte blijven van mijn inzichten

Schrijf je dan hier in